migdały

Mąka migdałowa jest jedną z najbardziej wartościowych oraz zdrowych rodzajów mąki. Wyróżnia się głównie wysoką zawartością związków odżywczych, błonnika, a także nasyconych kwasów tłuszczowych. Co więcej i mąka nie zawiera glutenu, a także ma korzystny indeks glikemiczny. Ich zastosowanie w kuchni jest wszechstronne. Nie należy zapominać o wyjątkowym smaku, który posiada mąka migdałowa. Czym dokładnie jest mąka migdałowa? Jakie ma właściwości odżywcze? Odpowiadamy! 

Przeczytaj też: https://akcemed.pl/maka-migdalowa-wartosci-odzywcze-wplyw-na-zdrowie-zastosowanie-w-kuchni/ 

Mąka migdałowa – czym jest? 

Mąka migdałowa jest mąką wykonaną ze zmielonych na drobno migdałów. Dzięki temu, że mąka nie jest poddawana żadnym procesom przetwórczym, zachowuje wszystkie wartości odżywcze przed niektórymi cechują się migdały. 100 g mąki migdałowej zawiera około 660 kcal, a wartość węglowodanów zawiera zaledwie 10 g. 

Mąka migdałowa charakteryzuje się sporą zawartością tłuszczu, ponieważ Stanowi on ponad połowę jej zawartości. W mące migdałowej zawarte są wyłącznie zdrowe, wartościowe tłuszcze, więc nie powinniśmy rezygnować z jej spożywania, nawet na diecie odchudzającej. Niemała jest ponadto zawartość białka. To ponad 20 g białka na 100 g mąki. Z kolei ilość błonnika to około 12%. Wszystko to oznacza, że mąka migdałowa posiada niski indeks glikemiczny. 

Jakie właściwości posiada mąka migdałowa? 

Mąka migdałowa to bardzo wszechstronny produkt spożywczy. Może być stosowany jako cenne uzupełnienie rozmaitych diet. Sprawdzi się zarówno w tradycyjnej, jak i sportowej diecie. Mąka migdałowa doskonale sprawdzi się też w diecie bezglutenowej, w której konieczne jest wyeliminowanie glutenu. Może być też spożywane na surowo, ponieważ nie ma konieczności poddawania jej obróbce termicznej. Mąka ta idealnie sprawdzi się u osób na diecie odchudzającej i nie należy wcale obawiać się wysokiej zawartości kalorii i tłuszczu. Dodatek takiej mąki do potraw może obniżyć ich indeks glikemiczny, a także zapewnić uczucie sytości, zapobiegając tym samym ochocie na podjadanie słodkich przekąsek. 

Co więcej mąka ta doskonale wspomaga procesy trawienia i może zapobiegać zaparcia. Dzięki wysokiej zawartości związków odżywczych, redukuje on a ryzyko rozwoju nowotworów pokarmowych. 

Zastosowanie mąki migdałowej w kuchni 

Mąka migdałowa znajduje bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Może być dopasowana do wielu deserów lub twarożków, a także można najebać się przygotować wiele deserów. Idealnie sprawdzi się też do wszelkiego rodzaju wypieków, a także placków czy gofrów. 

Zobacz też: http://www.malamama.pl/opadajaca-powieka-czy-to-problem-estetyczny-czy-okulistyczny/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here