Jaką deskę wybrać do kuchni?

0
775

Kuchnia nazywana jest sercem domu – nic dziwnego, bardzo często to właśnie w tym pomieszczeniu toczy się towarzyskie życie rodziny. Tutaj też przygotowujemy i spożywamy posiłki. Jeżeli jest funkcjonalna, atrakcyjnie zaaranżowana i dobrze wyposażona sprawia, że gotowanie jest o wiele przyjemniejsze. Co powinna zawierać kuchnia, aby praca w niej była łatwa oraz sprawiała dużo radości? Niezbędnym elementem wyposażenia z pewnością są deski do krojenia. Bez nich praktycznie niemożliwe byłoby przygotowanie żadnej potrawy – używamy je każdego dnia, do krojenia warzyw, owoców, pieczywa czy mięsa. Jakie są rodzaje desek oraz które modele sprawdzą się w danej sytuacji?

Popularne deski drewniane

W polskich domach najczęściej można spotkać deski drewniane. Są chętnie wybierane ze względu na właściwości antybakteryjne oraz trwałość. Nacięcia na nich zasklepiają się same do pewnego stopnia, dzięki czemu są one niezwykle uniwersalne i nadają się do krojenia niemal wszystkiego. Wyróżnić można ich kilka rodzajów, bywają wykonywane z materiałów takich jak grab, kokos, heban czy buk. Dużym powodzeniem cieszy się bambusowa deska do serów, która wyróżnia się lekkością oraz łatwo utrzymać ją w czystości. Ogromną zaletą drewnianych desek jest to, że nie przyczyniają się do tępienia noży. Należy jednak szczególnie o nie dbać. Nie powinno się zmywać ich w zmywarce, a po każdym myciu trzeba je starannie osuszyć, ponieważ wilgoć z łatwością może stać się pożywką dla bakterii – najlepiej w tym celu użyć papierowych ręczników. Raz na jakiś czas można je natrzeć oliwą z oliwek, co sprawi, że drewno nie będzie pochłaniało wilgoci.

Praktyczne deski plastikowe

Deski plastikowe również cieszą się ogromną popularnością. Najczęściej wykonane są z polietylenu, dzięki czemu są dostępne w przystępnych cenach. W dodatku są lekkie oraz bez problemu można myć je w zmywarkach. Podobnie jak deski drewniane, nie tępią noży i można je używać do krojenia praktycznie wszystkich produktów. Ich atutem jest odporność na wysokie temperatury. Co więcej, dostępne są w wielu atrakcyjnych kształtach, kolorach oraz rozmiarach. Jeżeli po dłuższym czasie użytkowania staną się ponacinane i zniszczone, należy je wyrzucić i kupić nowe.

Szklane deski do kuchni

To nowość w naszym kraju. Szklane deski powoli zdobywają popularność, co zawdzięczają wysokiej trwałości, funkcjonalności i atrakcyjnemu wyglądowi. Ich atutem jest higieniczność oraz właściwości antybakteryjne. Z łatwością można utrzymać je w czystości – nadają się do zmywania w zlewie lub zmywarkach. Ponadto nie chłoną zapachów ani wilgoci oraz nie wymagają specjalnej pielęgnacji. Potrafią stanowić atrakcyjną ozdobę kuchni.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here